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ON MARKET ACCESS TO PORT SERVICES 
 
Introduction 
 
After the rejection by the European Parliament in November 2003 of the compromise 
agreement, the Commission approved on 13 October 2004 a new proposal for a 
Directive on market access to port services, notably cargo handling, towage, pilotage, 
and mooring services.    
 
Following the rejection of the previous proposal by the European Parliament, ECSA 
stressed that it is essential that, one way or another, further steps be taken to ensure 
the necessary liberalisation process and apply free market principles. Such 
liberalisation remains an essential step to further improve the position of maritime 
transport in the supply chain and in particular for the promotion of short sea services; 
it will increase efficiency and contribute to make the EU economy more competitive 
as agreed in the Lisbon Declaration and reconfirmed continuously by the EU 
Institutions.  
 
Whilst insisting on a further liberalisation of port services, ECSA feels that the 
proposed Directive II, needs further study and analysis particularly on five critical 
points notably: authorisation, duration, compensation, transitional periods and self-
handling. 
 
ECSA appreciates that the Rapporteur has included these points in the Working 
document of 31 March 2005. The ECSA replies to the questions brought forward by 
the Rapporteur are mentioned below. 
 
ECSA looks forward to a constructive exchange of views with the EU Institutions and 
with stakeholders aiming at a framework enhancing efficiency and competitiveness of 
port services. 
 

 
REPLIES TO QUESTIONS BROUGHT FORWARD BY THE RAPPORTEUR OF 
THE EP TRAN COMMITTEE Mr GEORG JARZEMBOWSKI 
 
(a) Scope of the directive 
According to Article 2, the directive should only cover the major ports in the Union. 
 
 (aa) Thresholds 

It is debatable whether the proposed thresholds and the additional restrictive 
criteria are appropriate and rational. 
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 (bb) Ports in public and private ownership  
It is debatable from the point of view of the protection of property under 
constitutional law whether ports or parts of ports in private ownership may be 
subject to regulation at all and if so, in what way. 

 
 (cc) Waterway access 

It is debatable whether waterway access routes should in general be included 
in the scope under Article 2 and in the objective under Article 1. 

 
ECSA Comments  
 
ECSA would like to stick to the scope as mentioned in the conciliation text 
which was accepted in conciliation between the Council and the EP without 
much debate. The principles of market access should apply to both public 
(landlord) and private ports in the appropriate way. Possibly some more 
consideration should be given to the position of private ports especially taking 
into account the issue of “property rights”.  It was ECSA who first suggested 
to define the threshold of this Directive in connection with the definition of 
ports in the TEN Transport category A, because it seems to us fully consistent. 
 
 
(b) Fields of application of the directive 
 
According to Article 2, paragraph 1, the directive applies to those port service 
operations set out in Article 3. 
 
 (aa) Technical-nautical services 

Of the technical-nautical services - 1. pilotage, 2. towage and 3. mooring – 
Parliament called at second reading in the previous legislative procedure for 
pilotage to be removed from the field of application of the directive. Council 
consistently rejected this but proposed by way of compromise with Parliament 
to allow the responsible national authorities, inter alia on security grounds, to 
operate pilotage themselves or to assign it to another service provider, i.e. to 
be able to restrict freedom to provide services.  

 
It is debatable whether these special provisions restricting freedom to provide 
services in respect of pilotage are admissible or whether pilotage should be 
removed entirely from the field of application of the directive and be left as a 
matter for the Member States. 

 
ECSA Comments 
 
ECSA strongly feels that all techno-nautical services should be full part of the 
Directive. This is also valid for pilotage. The compromise text on pilotage as 
mentioned in the conciliation paper is the absolute minimum.  It obliges 
Member States to report to the Commission no later than 3 years after the entry 
into force of the Directive, on measures to  improve the effectiveness of 
pilotage services.  After this reporting, the position should be reviewed.  It is 
essential that this requirement is maintained.  
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Taking into account the very special treatment given at this stage to the 
regulation of this service, it is essential that the possibility to obtain PEC’s is 
clearly included in the Directive under the article on Pilotage. The process to 
obtain PECs should not include protectionist elements as is the case now and 
should be based on the requirement of having English as Bridge/Pilotage 
language. 
 
PECs should be a full part of Article 14 on Pilotage and should not be linked to 
“self-handling”. The basic premise of Pilotage is that the pilot “advises” the 
master of the vessel on the basis of his specific knowledge of the relevant 
area. However the master retains total command of the vessel at all times and 
can question or reject the pilot’s advice at any time. PECs are gained through 
relevant examinations. The PEC proves that the PEC holder has sufficient local 
knowledge and experience and also demonstrates that the PEC holder can 
substitute the local pilot whilst ensuring that the vessel can safely proceed into 
and out of the area. 
 
 
 (bb) Cargo handling operations 

Your rapporteur proposed at first reading in the previous legislative procedure 
that these operations - loading and unloading, stevedoring, stowage, 
transhipment and other intra-terminal transport - should be removed from the 
field of application of the directive as there was no need for regulation in the 
light of the current terms of competition. Parliament and the Council, however, 
have consistently and unequivocally insisted that there is a need for 
regulation.  

 
It could be debated once again whether terminal handling operations should 
remain within the field of application of the directive. 

 
ECSA Comments 
 
ECSA strongly feels that terminal/cargo handling should be full part of the 
Directive. In general cases, cargo handling is the most (or one of the most) 
expensive services. It is also generally considered a service where very 
significant cost/efficiency improvements can be made. Suggestions to exclude 
terminal/cargo handling would take the essence out of the Directive and are 
consequently unacceptable for ECSA. It would clearly be preferable not to have 
any Directive at all (and apply general Treaty rules) than to adopt a Directive 
that supposedly regulates port services without including cargo handling.    
 
 (cc) Passenger services 

The same debate and issues surrounding cargo handling operations also 
apply to passenger services, including embarkation and disembarkation. 

 
ECSA comments 
 
Idem. 
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(c) Mandatory authorisations for port services 
According to Article 7, all port service providers must in future be in possession of a 
government authorisation. 
 
It is debatable whether 
- firstly, such a general mandatory authorisation is necessary at all or whether, in 
accordance with the subsidiarity principle, its use should be left to the Member States 
as their responsibility (see Article 8, paragraph 1 of the Conciliation Committee’s joint 
text), 
- secondly, if the authorisation remains mandatory, how the authorisations can be 
issued at minimum administrative cost and - thirdly, through which simplified 
procedure authorisations can be issued for service providers already in operation. 
 
ECSA comments 
 
The article on Authorisation should be approached in a practical way. In most 
EU ports some kind of authorisation already exists. In this context practical 
procedures should be considered to check that port services’ providers have 
the necessary qualifications and other appropriate requirements provided of 
course that these are relevant and that the procedure is straightforward and 
transparent, but unnecessary bureaucracy should be avoided by all means. 
 
The “new” suggestions on Authorisation as mentioned in article 7 that were 
not mentioned in the Conciliation text are introducing undesirable and 
unnecessary bureaucracy which is not acceptable to ECSA and should be 
reviewed completely.  
 
(d) Durations of authorisations  
The various limited periods of time for authorisations are laid down in Article 12; 
these periods are shorter compared with those set out in Article 15 of the Conciliation 
Committee’s joint text. 
 
It is debatable whether the durations should be extended again in line with the 
Conciliation Committee’s proposals in order to ensure economically viable conditions 
for the investment actually needed in ports. 
 
ECSA comments 
 
Appropriate duration periods are essential to attract the private initiative in 
these port services that require important investments. But, at the same time, 
in services that do not require important investments (e.g. mooring), there is 
no justification for long authorisations, moreover, shorter periods would 
promote more frequent competition even in small ports with a limited number 
of providers. Duration periods must be especially short in the case, that should 
be very exceptional, where only ONE provider is allowed.  
 
The conciliation text was a good basis, however, to better reflect the above 
philosophy the following amendment would be appropriate. 
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- No significant investments: previous 10 years to be reduced to 5 years in 
line with rules for other industries.  

- Significant investments in movable assets: previously 15 years. Possibly 
a limit of between 10 – 15  years could be considered.  

- Significant investments in immovable assets: previous 36 years to be 
maintained. “Specialised tugboats” must be changed into “tugboats 
built for a specific purpose that cannot be used elsewhere”. 

- Additional 10 years in case of significant investments during the last 10 
years as mentioned in the previous proposal.   

 
(e) Tendering requirement 
In the case of a limitation of the number of providers of one or more port services, the 
competent national authority must, in accordance with Articles 8 and 9, carry out a 
selection procedure from among current and new service providers. 
 
It is debatable whether a selection procedure by the competent authority could be 
dispensed with if 
- firstly, two or three providers of a port service were already operating in a port 
and/or 
- secondly, in one port category, competition already exists between two or three 
ports for a port service (the relevant market being not the individual port but a 
category of port which would have to be defined exactly). 
 
ECSA comments 
 
Since we are dealing with the principle of free market access of services a 
selection/tendering procedure should be applied if there is a limitation of 
service providers. We would, therefore, suggest sticking to the text as 
mentioned in the Conciliation paper. 
 
(f) Compensatory payments for excluded service providers 
Article 10, paragraph 2, second subparagraph, imposes a requirement on the 
Member States, in a very vague and rudimentary manner, to ensure that excluded 
service providers receive compensatory payment. 
 
It is debatable whether detailed and substantial compensation arrangements for 
hitherto service providers should be included (compare Article 12 of the Conciliation 
Committee’s joint text and Amendment 24 for an Article 9aat Parliament’s second 
reading in the previous legislative procedure1) , in order to ensure economically 
viable conditions for the investments actually ports. 
 
ECSA comments 
 
The Wording as agreed in the Conciliation Committee should be maintained. 
 
 
(g) Self- handling 
                                            
1 Legislative resolution of the European Parliament on the common position of the Council 
with a view to the adoption of a directive of the European Parliament and of the Council on 
market access to port services - T5-0078/2003 
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The provisions of Article 3, paragraphs 9 and 10, and Article 13 govern self-handling. 
 
It is debatable whether 
- firstly, the definition of self-handling should again be confined to seafaring personnel 
(compare Article 4, paragraph 9,of the Conciliation Committee’s joint text) and 
- secondly, the new special provision concerning regular shipping services carried out 
in the context of short sea shipping and motorways of the seas, in accordance with 
Article 13, paragraph 2, is necessary at all or should be regulated in another way. 
 
ECSA comments 
 
Self-handling became for some the single most important point in the previous 
discussions. This is not the case for ECSA. Primo it should be realised that 
within the concept of liberalising port services it is not and cannot be  the 
intention to introduce non EU and non qualified labour force to take over the 
jobs of European workers at “social dumping” conditions. Both the different 
national legislations and the proposed Directive include clear safeguards in 
this respect. 
 
Secundo it should be analysed what one is talking about in real terms. As far 
as we can assess one is mainly aiming at the ability to provide services on the 
ship by the crew that are of key importance to the safety of the ship. It is 
evident that such activities should not be subject to authorisation.  
 
ECSA, therefore feels that the article on self-handling should be approached 
from a completely different angle. As mentioned under point (b)(aa) PECs 
should be covered under the article on Pilotage (art.14).   
 
ECSA feels that the introduction of a different regime for dedicated services, 
notably for motorways of the sea projects and for regular authorised liner 
services unnaceptable.  
 
 
(h) Transitional provisions 
Article 10, paragraph 3, of the Commission proposal contains only rudimentary 
provisions for transitional measures of behalf of existing service providers. 
 
It is debatable whether detailed and substantial transitional arrangements for hitherto 
service providers should be included (compare Article 24 of the Conciliation 
Committee’s joint text) in order to ensure economically viable conditions for the 
employers of workers and for the investments actually needed in ports. 
 
ECSA comments 
 
A transitional regime is necessary and ECSA feels that the text agreed in 
conciliation should be reintroduced. 
 
 
(i) Social protection, safety, security and environmental protection, training and social 
requirements, and international status of ports  
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Article 4 - social protection - Article 5 - safety, security and environmental protection - 
, Article 13, paragraph 4 - training and social requirements for self-handling - and 
Article 20 - international status - expressly state that the new directive does not affect 
these areas. In this context, see Article 7, paragraph 3, point (c), second sentence, 
Article 7, paragraph 7, Article 8, paragraph 8 and Article 13, paragraph 3. 
 
It is debatable whether more detailed provisions on these areas are necessary. 
 
ECSA comments 
 
ECSA would reiterate that the text agreed in conciliation includes clear and 
sufficient social/safety/security and environmental protection elements. A 
weakening of the Directive by introducing more restrictions would make an 
nonsense of the Directive and/or act as a negative factor on the necessary 
liberalisation of port services. Such a step is unacceptable to the shipping 
industry. Therefore no changes should be made.  
 
 
II. Provisions on competition between ports 
 
1. Need for a European regulatory framework 
As evidenced by the strong inter-port competition within individual port categories, 
there is an urgent need for clear and port-related Community provisions on State 
financial aid for ports and port enterprises, as well as aid guidelines, in order for fair 
competition to duly operate on the internal market. This was Parliament’s original 
position and was not a matter of contention in the conciliation procedure during the 
previous legislative procedure and has therefore been reinstated in the Commission’s 
new proposal. 
 
2. Examination of the proposed individual provisions 
(a) Transparency provisions 
It is debatable whether the provisions on the transparency of financial relations in 
Article 16 (compare the almost identically worded Article 5 of the Conciliation 
Committee’s joint text) are sufficient or should be further expanded. 
 
ECSA comments 
 
ECSA feels that the present wording on transparency and financial relations is 
sufficient but has an open mind for further discussions with other stakeholders 
on it.   
 
(b) Aid guidelines 
It is debatable whether the provisions on aid guidelines in Article 17 (compare the 
almost 
identically worded Article 6 of the Conciliation Committee’s joint text) are sufficient or 
should be further expanded. 
 
ECSA comments 
 
Idem. 
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(c) Title of the Directive 
Neither the title of the proposal for the a directive - Market Access to Port Services - 
nor 
Article 1 - Objective of the Directive - indicate that this directive is also intended to 
regulate the financial transparency of State financial aid and inter-port competition, 
which is of crucial importance for European transport policy. It is legislative practice, 
however, clearly to indicate the regulatory content of a directive, and it is also in the 
interests of the citizens and enterprises affected. From this point of view, the 
restriction of the title of the directive to port services alone is inadequate and 
confusing. 
 
It is debatable whether,  
- firstly, the title of the directive should be changed to ‘Directive on Ports’ and 
- secondly, to include in Article 1 of the directive the objective of achieving fairer 
competition among sea ports. 
 
ECSA comments 
 
ECSA has an open mind on the title of the Directive. However, the accent 
should be on the liberalisation of port services. 
 
 
C. Final remark 
 
This working document is also intended to inform the parties concerned - in particular 
for the hearing procedure - about the important issues from the rapporteur’s point of 
view, and to invite them to take a position on these and other questions. 
 
19/05/05 
 


