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Brussels, June 2014 

 
To: Whom it may concern 

 

HIGH SPEED CRAFT (HSC) CODE – SAFE MANNING INTERPRETATION IN THE EU 

 

The International Maritime Organisation IMO adopted the International Code of Safety for High-

Speed Craft (HSC Code) in 1994 introducing a new SOLAS chapter X - Safety measures for high-

speed craft, which made the HSC Code mandatory for high-speed craft built on or after 1 January 

1996. In paragraph 18.1.3.6, the HSC Code stipulates that “The crew complement should be 

such that two officers are on duty in the operating compartment when the craft is underway, 

one of whom may be the master”. 

 

The European Community Shipowners’ Associations (ECSA) received a request for clarification 

from its national shipowners association membership as regards to the interpretation of these 

“two officers on duty” among EU Member States. The inquiries made by ECSA show that this 

provision has been interpreted in various ways in the EU. The responses vary from few strict 

obligation of having two deck officers to a much more - and sometimes clearly framed - flexible 

interpretation of the Code. The flexible approach appears to have been adopted in a majority of 

Member States. 

 

Given the particular features of high-speed crafts, the term “officer” can be interpreted as any 

holder of an STCW Certificate of Competency. Therefore, one of the two officers requested can 

be a deck officer and the second one can be an engineer officer, since on this type of craft the 

engine control room is located next to the operating compartment. Obviously, the HSC Code 

paragraph 18.1.3.6 refers to the Operating Compartment (and not the Operating Station) which 

is not only for navigational function. The manning arrangements should however be addressed 

by the operators and Flag State when looking at the individual operational charactristics of the 

high-speed craft when developping and agreeing the Permit to Operate. 

 

In this regards the UK Maritime & Coastguard Agency (MCA) approach appears to be a pragmatic 

and safe interpretation since it cannot always be possible to have two deck officers in the 

Operating Compartment in order to comply with the national minimum hours of rest legislation. 

The MCA does not specify the two officers on duty, allowing high-speed craft operators to 

comprise of one engineer and one deck officer at times when required. However, if one of the 

two officers is an engineer, the Operating Compartment is supplement with a lookout.  In 

addition, the MCA requires that the Master and all officers having an operational role of an HSC 

vessel must complete detailed training with respect to wake wash generation in order to gain 

Type Rating. This training should enable them to fully understand the possible impact of 

inappropriately operating at speed in shallow water, of operating at a course and speed different 

from the approved risk assessment, of the passage plan, the possible hazards caused by turns 

and operating under asymmetric powering.  

   

The European Community Shipowners’ Associations (ECSA), formed in 1965, comprises the 

national shipowners’ associations of the EU and Norway. ECSA aims at promoting the interests of 

European shipping so that industry can best serve European and international trade and commerce 

in a competitive and free business environment, to the benefit of both shippers and consumers. 

The European Economic Area maintains its very prominent position with a controlled fleet of 40% 

of the global commercial fleet. 
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